JANGAN KLIK !

Monday, January 13, 2014

0
Komen
#Penipuan di Internet

Haa klik la ramai-ramai ❤❤❤



Assalamualikum,

Memandangkan ramai diantara kita yang lebih suka membeli belah di laman web berbanding di gedung membeli-belah, maka peniaga-peniaga atas talian (online) tumbuh bagaikan cendawan yang hidup mekar. Memasing sibuk nak buka Online Shop memasing. Well, this is wery good untuk menambah pendapatan sampingan. Jangan terkejut kalau saya cakap ada yang dengan berniaga online sahaja lebih dari makan gaji. *rasa macam apa yang aku nak cakap tak sampai je -.-*





Maka laman sosial seperti Facebook.com, Instagram, Blogger adalah antara medium peniaga online memasarkan produk mereka. Belum termasuk yang memuatnaik produk atau barang mereka di Mudah.my . Thats it. Mudah.my





Mudah.my yang kita tahu memang tempat orang memasarkan barang mereka dengan pantas. Berjuta-juta orang melayari laman web Mudah.my dan tidak hairanlah Mudah.my ramai orang persendirian menggunakan Mudah.my sebagai medium yang pantas untuk menjual barang mereka.



Penjual ramai, pembeli ramai & jangan terkejut kalau saya cakap PENIPU pun ramai. Mungkin ada yang tak terkejut dan sedia maklum semangnya ramai PENIPU yang hanya ingin mengaut keuntungan di Mudah.my. Saya salah seorang pembeli yang tertipu. Malu untuk beritahu sebenarnya bagaimana saya boleh tertipu & perasaan saya amat geram apabila barang yang di janjikan tidak sampai dirumah. Ya, saya mengunakan sepenuhnya Mudah.my dan Whatsapp untuk berhubung dengan PENIPU tersebut.



Kejadian yang berlaku begitu pantas itu amat memberi pengajaran kepada saya supaya lebih berhati-hati ketika berurusniaga di untrusted website seperti Mudah.my . Bukan menidakkan kesemua penjual di Mudah.my PENIPU tetapi berhati-hati ketika berurusan dengan pengiklan persendirian. Saya sudah membuat laporan di tribunal tetapi mereka tidak dapat proses permohonan saya kerana saya membei dengan orang persendirian. Saya turut menghantar e-mail kepada pihak Mudah.my & alhamdulillah pihak mereka pantas membalas email saya. amat memeranjatkan kerana saya fikir mereka tidak akan melayan saya.




Selepas saya mengikut arahan yang diberikan oleh mudah supaya berikan details yang saya tahu tentang penjual yang menipu tersebut termasuklah nama, header iklan, nombor telefon, nombor akaun, slip akaun statement bukti pembayaran turut saya attach-kan bagi tujuan membuktikan memang saya di tipu dan saya memohon pihak mudah supaya beri alamat penjual penipu itu supaya mudah saya menghubungi dia kerana dia tidak lagi menggunakan nombor lama. Saya amat berkecil hati pabila pihak Mudah.my hanya memberikan alamat email penjual tersebut. Agak kecewa sebenarnya pada masa itu. Iyalah masakan dia nak baca email saya pulak kan, itu pun kalau betul email tu wujud. Namun saya gagahi untuk cuba search di carian Google.com manalah tahu ada butir-butir yang boleh saya tahu. Namun tiada apa yang terpapar. Saya juga cuba cari di Facebook tetapi tiada pengguna yang menggunakan email tersebut.


Sampai sekarang tiada berita tentang penipu tersebut.


Lihat, betapa mudahnya nak menipu di Mudah.my kan ? :)


Sekiranya anda mempunyai pendapat atau cadangan mahupun pengalaman anda sendiri, jom berkongsi dengan saya di ruangan komen di bawah  ni .


ps : di entry seterusnya saya akan kongsikan wajah kacak orang yang menipu saya dan details dia serba sedikit. Mana tahu ada diantara pembaca yang kenal.




Yang Ikhlas,

Pengguna Tertipu

************************************************************************


Nota ringkas : ini merupakan pengalaman pertama saya dan saya pada mulanya tidak percaya yang saya telah pun ditipu kerana menganggap penjual semuanya jujur belaka. Kejadian berlaku dengan pantas yang membawa saya untuk mengeluarkan wang saya sendiri. Tidak sangka budak-budak yang menipu saya. Sampailah saya google 'penipuan di mudah.my' rupanya memang wujud penjual yang menipu. Yes, saya agak lurus pada masa itu. Sekian.


Tiada komen barunsur makian atau cacian disini. Terima Kasih





Haa klik la ramai-ramai ❤❤❤

Tuesday, January 7, 2014

0
Komen
#Betullah tu

Haa klik la ramai-ramai ❤❤❤



Assalamualaikum,



Iya, betullah tu pejam celik pejam celik kelopak mata ni sampai dah tak sedar saat berganti saat, minit berganti minit, jam berganti jam, hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan, tahun berganti tahun, bla bla bla Zzzz (tamat mukadimah)



Okay letak tepi mukadimah merepek tu =..='' . Sekarang dah masuk tahun baru masihi dah pun woi. 2013 telah pun meninggalkan kita, maka giliran kalender 2014 pulak yang akan mengambil alih posisi tahun masihi ini.



Terlalu pantas masa berlalu dan saya sudah pun menganjak satu lagi angka. Agak-agak sepanjang menjalani hidup ni apa pencapaian yang membanggakan yang aku dah buat ? TAK ADA


Sedih gila kalau jawapan dia cenggitu kan. Jadi pada tahun ni aku nak buat kelainan sikit. Rasa macam nak buat sesuatu yang aku tak pernah terfikir nak buat & tak pernah fikir nak cuba. Nak tau padia ? haa kena tunggu habis 365 hari lagi korang tahu lah. miahahha (>.<)



Sebelum kita nak bertindak dan kebetulan (kebetulan ??) dah masuk tahun baru, apa salahnya abang nak buat azam. sikit. Sikit je dik tak banyak pun. Harap-harap azam abang tercapai lah. Sebenarnya azam abang nak tulis ni bukannya azam untuk tahun ni, tapi untuk dicapai sebelum Hari Raya Aidilfitri ni taww hiks. 


Contoh azam gugurl : Tahun ni akak nak kurus kan badan, nak curik jugak masa petang-petang tu nak keluar jogging . End up, at the end of the year apa yang jadi ? 

''ahh petang-petang ni TV9 ni dah kenapa tayang cerita indon best-best. Habis tu, lebihan perut yang menonjol ni nak taruk manaa!!''

Contoh azam boboy : Gua bagi tempoh kat diri gua 3 bulan je bro, 3 bulan je kau tengok lah sispek mesti ada kat depan belakang perut gua. Gua akan buktikan ! End up jadi apa ?

''gua dah banyak kali dah mention abang Kevin Zahri kat twidder mintak #tipscalori tapi tak balas pun. ahh gua give up *sambil telan pizza cap 1Malaysia''




Okay ni pulak azam abang untuk tahun ni. Ada sikit je sebab tak habis fikir lagi tapi nanti abang akan update yer kalau buah fikiran abang keluar azam baru. *mood serious mengambil tempat*

            
#AZAM2014



1. Nak ada kehidupan sendiri. Means that, tak nak bergantung degan abah & ibu lagi.
Nak cari souces income sendirik sebab saya dah dewasa.


2. Kereta sendirik. Selama ni guna kereta yang abah bagi je teringin nak beli & pakai kereta guna duit sendiri. 
Tapi baby Tenggiling abang beli guna duit sendiri tauu !


3. Nak ada syarikat sendiri. 
Sound silly yet crazy mehh KESAH pulak haha!


4. Nak sador-kan badan aka nak buat muscle. 
Haah abang azam nak sasa-kan badan abang agar otot-otot yang pejal tak segan nak keluar seterusnya abang boleh masuk pertandingan SIAPA PALING MUSCULAR yeeehaaa



Semua ni abang dah azam nak capai sebelum menjelangnya hari raya Aidilfiri nanti. Yang berbaki 4-5 bulan je lagi (sambil teropong anak-anak bulan yang comel) 




demmit apesal cepat sangat ni. Harap sesiapa yang terbaca azam abang mohon amin-kan azam abang ni yer. Moga-moga segala impian dan harapan abang pada Hari Raya ni tercapai Mwahhh.




J/J : risau nya azam tahun baru ni tak tercapai. Siap post kat blog suruh orang baca lagi erghh. Kalau tak jadi abang kena delete entry ni hahahak! SELAMAT TAHUN BARU SEMORANGGGG !!


dah lebih 7 bulan abang tak update blog ni. Rindunyaahhh 




Haa klik la ramai-ramai ❤❤❤