JANGAN KLIK !

Thursday, September 9, 2010

7
Komen
RESEPI TAT NENAS SEDAP

Haa klik la ramai-ramai ❤❤❤
hola , selamat hari raya , dah beli kuih , ? , belummm ! tunggu ape lagi ? sok raya lahh .. tak ape .. ajeem ada satu resepi nak kongsi dengan readers ajeem .. percayalah ianya SEDAP ! huhu ..

resepi nya sangat mudah , ajeem curik resepi nie dari laci kabinet kat dapor tadi . acteli dah lame nak post . tapi encet ilang lak , untuk yang sedang terpinga pinga , ajeem punya encet hilang dah seminggu . tapi semalam baru jumpa . nak taw lebih lanjut TEKAN SINI ^__^


mudah sangat , apa yang kita perlukan adalah -->

125 grams butter (buttercup taw , baru sedap )
50 grams caster sugar (tebu mali)
1 egg yolk . (kuning sahaja )
1/2 teaspoon vanilla essense (perisa vanilla *tu pun tatau )
20 grams custard flour (tepong kastat laa)
40 grams corn flour (corn = jagung . tahu jagung ?)
160 grams plainflour .
pineapple jam (tentu lahh jem nenas , jgn gatai letak jem kaya oke .)

masuk mentega dalam mixer 


masuk gula

masuk kuning telur . **comel kan kan **

masukkan pula segala tepung yang ada , jagung , kastad , dan gandum . mix kan tau . :)) jgn lupa perisa vanilla

yess , add pewarna kuning tau , nak bagi kaler tat kita menyerlah ^__^

shape kan comel comel . kalau bolah bukak cincin . cincin mengandungi kuman terlindung kalau anda tatau . btw . yang susun ni bukan sekali aku . 

sepat ronggeng nie jadik asisten aku kejap . =P
hangat kan kuali oven 180 c for 15 - 20 min . 



hahaha , dah siap lahh .. nie la hasil nya .. harap bersabar .. memang mudah .. sape sape nak order pun boleh . hehe
 =____=

p/s : puas nak translate , ibu salin resepi dalam english .. adehh =P
Haa klik la ramai-ramai ❤❤❤

7 comments:

zie~azharizalira'z said...

wahh~~besh nye kueh tart!~~post cket kt mlake ni,,^^~resepi biskut suji ade x?~kekekeke,,selamat raye ajeem,,^^,,jmput la dtg uma,,hehe

tulisan kemas said...

hambuii , nk post ke ? hehe ..
zie try taw wt kueh nie .. biskut suji ? ade ade .. nk ke ..
uke , selamat hari raya juga zie ^__<

zie~azharizalira'z said...

huhuhu~~buleyh2~~nnti raye thun dpn la wt,,thun ni da byk sgt kueh ny,,^^~

tulisan kemas said...

uiiih , rajen nya buad kuih ..
hu2 , zie yg wat ke mak yg tolong nihh .. lalala ~

fizzati fizzah said...

hey , my mom buat kuih ni juga . same shape .and its delicious .

tulisan kemas said...

mana tumpah nya resepi kalau tak ke negara sendiri ..**macam salah je peribahasa**
uke , amek la resepi nie ,..hhehee

laila tony said...

respi kuning telur sebiji..kenapa kat pic tu mcm 2 bji je kuning telur..mana satu betul nih???